Flygtninge og pårørende


I filmen At leve med traumer fortæller fem flygtninge om at leve med følgerne af krig, fængsling og andre overgreb. Fortiden kan ikke slettes, men de har alle lært at leve med traumerne. Filmen er oversat til flere sprog

I folderen Din kommune kan hjælpe kan du læse om, hvordan kommunen kan hjælpe mennesker med psykiske problemer. Folderen findes på dansk, engelsk og arabisk.

www.dengodefar.dk fortæller forskellige nydanskere i ti små film om, hvad der kan være svært for en far, når han er ny i Danmark. Du kan blandt andet se, hvordan traumer påvirker familien.

”Det er et nyt liv, man starter, når man kommer til et nyt land. Man skal have overskud til det hele. Og når man har oplevet de ting, vi har oplevet, så skal man virkelig kæmpe.” Flygtning fra Burundi

Som flygtning eller pårørende til en flygtning kan du sikkert nikke genkendende til de ord. Det kan være overvældende at skabe sig en tilværelse i Danmark, når alt er nyt og fremmed. Samtidig har mange flygtninge haft meget voldsomme oplevelser i deres hjemland eller under flugten – oplevelser som har sat dybe spor i erindringen og som præger livet i lang tid derefter.

Posttraumatisk stress (PTSD)

Nogle flygtninge er plaget af alvorlige følger efter de voldsomme oplevelser.

  • Har du for eksempel mareridt om natten?
  • Bliver du nemt irritabel eller vred?
  • Har du svært ved at koncentrere dig?
  • Føler du dig træt og trist og uden mod på livet?
  • Kan du ikke kende dig selv og dine reaktioner?
  • Oplever du, at du før kunne klare mange ting, som du nu ikke orker eller kan?
  • Har du mest lyst til at være alene?
  • Genoplever du pludseligt de voldsomme hændelser?
  • Går du ofte til lægen, fordi du har smerter, uden at længen kan konstatere, at du er syg?

Har du eller en af dine nærmeste det sådan, kan det skyldes de voldsomme oplevelser. Det kaldes posttraumatisk stress (PTSD) og er menneskets naturlige reaktion på den slags begivenheder.

Der er hjælp at hente

Posttraumatiske stress-symptomer er ubehagelige og forværres ofte, hvis man føler sig ensom og isoleret. Symptomerne kan mindskes, hvis man er beskæftiget i sin hverdag. Behandling kan være nødvendig for, at man kan komme videre. Du har ret til gratis behandling. I alle regioner er der behandlingscentre, som er specialiserede i at arbejde med flygtninges traumer. Din læge kan henvise dig til behandlingen. Her kan du finde et behandlingstilbud i din region.

Redaktion

Dansk Flygtningehjælp, Center for Udsatte Flygtninge

Sidst opdateret 21/11/2018